Συζητώντας με τους συνεργάτες μου θέματα γύρω από τους μαραθώνιους, επίκαιρο λόγω της περιόδου, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι παρόλο που τα site με προπονητικές και διατροφικές συμβουλές έχουν πληθύνει αρκετά και παρόλο που η οργάνωση των αγώνων έχει ανέβει κατά πολύ σε όλους τους τομείς, (πχ οργανωτικό κομμάτι, εκκινήσεις, διαδρομή, ιατρική κάλυψη κλπ.), τα ατυχή περιστατικά ανθρώπων που χάνουν την ζωή τους σε τέτοιους αγώνες ή σε κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων που λόγω της έγκαιρης επέμβασης των γιατρών καταφέρνουν να σωθούν , δεν παύουν να υπάρχουν και μάλιστα σε σταθερό ποσοστό τα τελευταία χρόνια.
Να υπενθυμίσω ανάλογα περιστατικά είχαμε και σε δρομείς στην περσινή διοργάνωση της κλασσικής διαδρομής όπου 2 αθλήτριες του μαραθωνίου επανήλθαν μετά από ανάνηψη αλλά και ένας άτυχος αθλητής των 10km έχασε την ζωή του.
Προφανώς όλοι αυτοί παίρνουν αψήφιστα τον βαθμό δυσκολίας του αγώνα και χωρίς δεύτερη σκέψη το δοκιμάζουν.
Το θέμα είναι μπορούν να προστατευτούν ακόμα και αυτοί που δεν περνούν από ιατρικές εξετάσεις; Υπάρχει κάποιος τρόπος που ίσως να τους έσωζε τελικά;
Ο Dr. Siegel ηγείται ερευνητικής ομάδας που μελετάει τον “αιφνίδιο θάνατο σε δρομικά αγωνίσματα μεγάλης διάρκειας” και είναι επίσης σύμβουλος του International Marathon Medical Directors Association (IMMDA).
Τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής μελέτης του (1) έδειξαν ότι αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή ανακοπή και αιφνίδιο θάνατο κατά την διάρκεια μαραθωνίου έχουν οι άνδρες μέσης ηλικίας με υποβόσκουσα στεφανιαία νόσο.
Η χρήση πριν από τον αγώνα μικρής δόσης ασπιρίνης έδειξε ότι μπορεί να προστατεύσει δρομείς με τα παραπάνω χαρακτηριστικά από μία αιφνίδια θρόμβωση.
Παραπλήσια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2013 από τον Higgins, βρήκε ότι εφόσον πρόκειται να καταναλωθεί καφεΐνη το πρωί του αγώνα ,καλό θα ήταν να κρατηθεί σε επίπεδα κάτω των 200mg, πράγμα που μπορεί να κρατήσει χαμηλά την πιθανότητα καρδιακής ανακοπής (2).
Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι μικρή ποσότητα ασπιρίνης (81mg παιδική ασπιρίνη) και μικρή ποσότητα καφεΐνης (κάτω από 200mg) ή αν είναι δυνατόν και καθόλου μπορούν να μειώσουν το ρίσκο “αιφνίδιου θανάτου” σε δρομείς άνω των 10km.
Τα αποτελέσματα των ερευνών έρχονται σε συμφωνία με τις προτάσεις του International Marathon Medical Directors Association που αναλυτικά είναι οι παρακάτω:
- Όσοι συμμετέχετε θα πρέπει όχι μόνο να είστε επαρκώς προπονημένοι, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να έχετε θέσει στόχους και εφικτό πλάνο αγώνα σύμφωνα πάντα με την προπόνηση και το επίπεδο της φυσική σας κατάστασης. Αν δεν έχουν γίνει τα παραπάνω να μην επιχειρήσετε την απόσταση.
- Να έχετε περάσει τις προγραμματισμένες ετήσιες ιατρικές εξετάσεις και να έχετε συζητήσει με τον γιατρό σας για το προπονητικό πλάνο, τους στόχους και την ένταση που προπονήστε σε αυτή την επίσκεψη.
- Καταναλώστε μία παιδική ασπιρίνη (81mg) το πρωί του αγώνα ή της προπόνησης αν η απόσταση που θα διανύσετε είναι 10km ή μεγαλύτερη μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αντενδείξεις (πχ αλλεργία στην ουσία, αλληλεπίδραση με άλλο φάρμακο που χρησιμοποιείτε κλπ).
- Καταναλώστε λιγότερο από 200mg καφεΐνη πριν ή κατά την διάρκεια της απόστασης αν αυτή ξεπερνάει τα 10km.
- Πίνετε μόνο ισοτονικά ποτά κατά την διάρκεια του αγώνα ή της προπόνησης.
- Πίνετε πριν διψάσετε.
- Μην καταναλώσετε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδες φάρμακο (NSAID: Non-steroidal anti-inflammatory drug) κατά την διάρκεια της απόστασης.
- Καταναλώστε αλάτι κατά την διάρκεια της απόστασης αν αυτή ξεπερνάει τα 10km.
- Κατά την διάρκεια του τελευταίου χιλιομέτρου, διατηρήστε τον ρυθμό σας ή επιβραδύνετε. Μην δοκιμάσετε να σπριντάρετε στο τελευταίο κομμάτι πριν τον τερματισμό εκτός και αν αποτελεί μέρος της στρατηγικής σας και το έχετε δουλέψει στην προπόνηση.
Τα παραπάνω δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τις ιατρικές εξετάσεις και πριν προβείτε στην υιοθέτηση των παραπάνω τακτικών καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
References:
- Siegel, A. (2013). The rationale for pre-race aspirin to protect susceptible runners from sudden cardiac death during marathons: Deconstructing the Pheidippides conundrum. World Journal of Cardiovascular Disease. 3, pp. 17-20.
- Higgins, J. & Babu, K. (2013). Caffeine reduces myocardial blood flow during exercise. The American Journal of Medicine. 126 (8), pp. 730e1- 730e8.
- International Marathon Medical Directors Association.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου