Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Μελομακάρονα ή Κουραμπιέδες και γιατί;



Ήρθαν τα Χριστούγεννα και σίγουρα όλοι θα μπούμε στον πειρασμό να φάμε λίγο παραπάνω και να υποκύψουμε στον πειρασμό των χριστουγεννιάτικων γλυκών. 

Σκοπός δεν είναι να στερηθούμε τις αγαπημένες μας λιχουδιές άλλα σίγουρα θα χρειαστεί  λίγο προσοχή. 

Ας δούμε μερικές ενδιαφέρουσες συγκρίσεις μεταξύ των παραδοσιακών γλυκών των ημερών:



Μελομακάρονα (σύσταση ανά 100γρ. 365kcal):

Τα μελομακάρονα, λόγω του ελαιολάδου και των καρυδιών, αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και καλών λιπαρών, που έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Ο συνδυασμός μέλι με καρύδια προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενισχύοντας τη μνήμη και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το μέλι είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο και σε φυλλικό οξύ, με αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού με την κανέλα που περιέχει σίδηρο, τονώνουν την άμυνα του οργανισμού.


Κουραμπιέδες (σύσταση ανά 100γρ. 463 kcal):

Το βούτυρο, το οποίο περιέχεται στους κουραμπιέδες έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, που αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της ολικής, όσο και της κακής χοληστερόλης του αίματος και σχετίζονται μακροπρόθεσμα με πολλά χρόνια νοσήματα. Οι κουραμπιέδες περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης, η οποία αποτελεί απειλή για την αύξηση βάρους αλλά και για τα δόντια. 


Μελομακάρονα- Κουραμπιέδες μπορούμε να πούμε 1-0



2 σχόλια:

  1. Να πούμε όλη την αλήθεια τόσο οι κουραμπιέδες όσο και τα μελομακάρονα έχουν σύμπλεγμα βιταμινών Β λόγω του αλευριού και τα δύο έχουν ω-λιπαρά οξέα λόγω ξηρών καρπών. Αλλά τα υπέρ των μελομακάρονων είναι η χρήση ελαιολάδου και πολλές φορές η αντικατάσταση της ζάχαρης από το μέλι. Αντιθέτως οι κουραμπιέδες πέρα από τα κορεσμένα λιπαρά (βούτυρο) γίνεται χρήση μαργαρινών (trans λιπαρά) τα οποία είναι πιο επικίνδυνες από την χρήση του βουτύρου. (κάτι που θα το εξηγήσω κάποια στιγμή αναλυτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πάρα πολύ καλές παρατηρήσεις Κυριάκο...
      περιμένουμε το επόμενο άρθρο σου

      Διαγραφή