Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Haile Gebrselassie-Το πλάνο υδατανθράκωσης του στο παγκόσμιο ρεκόρ το 2007



Και ψάξε ψάξε κάτι θα βρεις.
Έτσι και έγινε.

Σε μία από τις πιο γνωστές σελίδες του χώρου μας στο “Runners World” βρήκα το πλάνο υδατανθράκωσης του Gebrselassie. Αν και προσωπικά εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο το πλάνο του  σχεδιασμού, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αποτελέσματα ήταν πέραν του δέοντος ικανοποιητικά αφού επήλθε και το παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 2:04’26’’ στον μαραθώνιο του Βερολίνου το 2007.

Αναλυτικά:

-3 ώρες πριν τον αγώνα:
Ξύπνημα πρωινό που περιείχε και ένα μπουκάλι με ισοτονικό- αθλητικό ποτό με γεύση πορτοκάλι.

-1 ώρα πριν τον αγώνα:
Ακόμα ένα  μπουκάλι με ισοτονικό- αθλητικό ποτό συν μία μπάρα με γεύση μπανάνα


-Λίγα λεπτά πριν τον αγώνα:
Ένα απο τα γνωστά σε όλους μας gel

Κατά την διάρκεια του αγώνα:

-5km:
250ml ισοτονικό ποτό (μία κουταλιά της σούπας σκόνη του ισοτονικού ποτού αναμεμιγμένο με 250ml νερό)

-10km:
250ml 250ml ισοτονικό ποτό (μία κουταλιά της σούπας σκόνη του ισοτονικού ποτού αναμεμιγμένο με 250ml νερό)

- 15km:
250ml 250ml ισοτονικό ποτό (μία κουταλιά της σούπας σκόνη του ισοτονικού ποτού αναμεμιγμένο με 250ml νερό)

-20km:
250ml ισοτονικό ποτό συν ένα gel (black current flavor)

-25km:
250ml ισοτονικό ποτό συν ένα gel

-30km:
250ml νερό συν ένα gel

-35km:
250ml νερό συν ένα gel

-40km:
250ml νερό συν ένα gel

Να υπενθυμίσω ότι 60- 80gr υδατάνθρακα αναμεμιγμένο σε 1 λίτρο νερού κάθε ώρα μπορεί να θεωρηθεί υψηλός ρυθμός κατανάλωσης υδατανθράκων. Παραδοσιακά οι επιστήμονες προτείνουν 60gr/hour υδατάνθρακα γιατί θεωρούν ότι είναι πολύ κοντά στην μέγιστη ικανότητα απορρόφησης που συνήθως έχουν οι δρομείς.

Παλαιότερες μελέτες όμως είχαν δείξει ότι αν αναμίξουμε διαφορετικού ρυθμού απορρόφησης υδατάνθρακες μπορούμε να ανεβάσουμε την ποσότητά τους έως και 90gr/hour. Κάτι που ο Gebrselassie κάνει στον συγκεκριμένο αγώνα πιέζοντας τον οργανισμό του σε αυτά τα μέγιστα όρια απορρόφησης υδατανθράκων.

Αυτό είναι άκρως ενδιαφέρον, επειδή ο Gebrselassie είναι ιδιαίτερη περίπτωση αθλητή αφού μπορεί και αποδίδει πολύ καλά κατά την διάρκεια των αγώνων του, παρόλο που αφυδατώνετε εξαιρετικά πολύ.

Έχει μετρηθεί απώλεια 9.8% (5.7kg) από το αρχικό του βάρος σε αγώνα μαραθωνίου. Αυτό οφείλεται στον πολύ υψηλό ρυθμό εφίδρωσης που έχει. Σε εργαστηριακό τεστ έχει μετρηθεί να χάνει υγρά με ρυθμό 3.6 λίτρα την ώρα μέσο του ιδρώτα.  

Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν κάνει κάποια προσπάθεια ώστε να περιορίσει την αφυδάτωση του και να χάσεις κάτω από το 2% του αρχικού του σωματικού βάρους όπως προτείνουν οι περισσότεροι ερευνητές.


Από την άλλη πλευρά θα μου πείτε καλά τα νούμερα αλλά έχει υπάρξει κάτοχος πολλών παγκόσμιων ρεκόρ κάτι που τον ανακηρύσσει αθλητή φαινόμενο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου