Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Τι να προσέξεις όταν κάνεις προπόνηση σε ακραίες καιρικές συνθήκες.


Σκοτάδι, υγρασία, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι βροχή και θερμοκρασίες κοντά στους μηδέν βαθμούς Κελσίου είναι οι συνθήκες που μισούν όλοι οι δρομείς, οι ποδηλάτες και γενικότερα όλοι οι αθλητές που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους, αυτή την περίοδο. 

Όχι μόνο δεν είναι βολικό να τρέχεις σε αυτές τις συνθήκες, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο κάποιας αρρώστιας (γρίπη κλπ) ή κάποιου τραυματισμού που θα σας αφήσει αρκετό καιρό μακριά από το αγαπημένο σας χόμπι ή τους στόχους σας αν είστε αθλητής υψηλού επιπέδου. 

Αν σκοπεύετε να αγωνιστείτε ή να προπονηθείτε σε εξωτερικούς χώρους αυτή τη περίοδο του χρόνου καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη τα παρακάτω: 



  • Καθώς ο κρύος αέρας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους πνεύμονες (Davis, 2002), καλό θα ήταν να επιλέγετε τις μεσημεριανές ή τις πρώτες απογευματινές ώρες που συνήθως έχουν την υψηλότερη θερμοκρασία. 
  • Επιλέξτε να φορέσετε κάποιο αντιανεμικό πάνω από τα ρούχα σας καθώς ο κρύος αέρας μπορεί εύκολα να ρίξει την θερμοκρασία του κορμού σας. 
  • Είναι προτιμότερο να φοράτε πολλές στρώσεις ρούχων (το γνωστό από τις μαμάδες μας ντύσιμο κρεμμύδι) παρά ένα ζεστό “μπουφάν”, ώστε να μπορείτε εύκολα να προσαρμόσετε τα ρούχα σας στις ανάγκες του σώματός σας και να αποφύγετε την υπερβολική εφίδρωση καθώς το σώμα σας θα ζεσταίνεται με την άσκηση. 
  • Η μεγαλύτερη απώλεια θερμοκρασίας παρατηρείται από τα άκρα οπότε απαραίτητα αξεσουάρ είναι τα γάντια και το σκουφάκι, ιδίως αν έχετε επιλέξει ένα κοντό κούρεμα ή η μαμά φύση φρόντισε να σας απαλλάξει από το τριχωτό της κεφαλής. 
  • Μία καλή λύση για να προστατέψετε το πρόσωπό σας είναι να χρησιμοποιήσετε μια πιο πλούσια ενυδατική κρέμα προσώπου. 
  • Όταν τελειώσετε με την προπόνηση φροντίστε να αντικαταστήσετε τα ρούχα σας με στεγνά όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να αποφύγετε την πιθανότητα να αρπάξετε κάποιο κρύωμα που θα εξελιχθεί σε συνάχι. 


References:

1. Davis, M., Lockard, A., Marlin, D. & Freed, A. (2002). Airway cooling and mucosal injury during cold weather exercise. Equine Veterinary Journal. 34,pp. 413- 416. 

2. Adidas MiCoach Community 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου