Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ελληνικές υπερτροφές...ο ελληνικός θησαυρός μας!


Tο τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά ακούμε για τις υπεροτροφές ή αλλιώς τα super foods. Τι είναι όμως αυτά; Υπερτροφή θεωρείται ένα τρόφιμο όταν περιέχει θρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό, σε αρκετή περιεκτικότητα τέτοια ώστε να αποκομίσουμε την ευεργετική δράση.

Η αλήθεια είναι ότι λίγο πολύ όλοι ξέρουμε το godji berry, golden berry, blueberry, maca σκόνη, μέλι manuka, σιρόπι σφενδάμου και τόσα ακόμα, ξένα superfoods. Μήπως είναι καλύτερα να δούμε τι υπερτροφές παράγει η δικιά μας ελληνική γή;

Ο πλούτος της χώρας μας είναι μεγάλος και αρκετά δυνατός για να μας κρατά υγιείς! 

1. Ρόδι:


Θεωρείτε το φρούτο της καλοτυχίας και δεν είναι τυχαίο σύμβολο ευδαιμονίας. Ένα φρούτο το οποίο μεγαλώνει σε δέντρο, αρκετά ανθεκτικό, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι πηγή:
  • φυτικών ινών συμβάλλοντας την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, 
  • βιταμίνης C ενισχύοντας το ανοσοποιητικό αλλά και την λειτουργία του δέρματος καθώς συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και την ανάπλαση των χόνδρων με αποτέλεσμα τη γρήγορη ανάκαμψη από τραυματισμούς επιπλέον βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου ειδικά όταν προέρχεται από φυτικές πηγές, 
  • βιταμίνης Κ συμβάλλει στην ομοιοστασία του αίματος, 
  • φολικού οξέος συμβάλλει στο σχηματισμό του DNA στην επιδιόρθωση των κυττάρων αλλά την καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος
  • καλίου άρα προλαμβάνει από κράμπες
επιπλέον περιέχει δυο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες τις πουνικαλαγίνες και το πουνικικό οξύ (είδος συζευγμένοου λινολεϊκού οξέος). Ο χυμός ροδιού φαίνεται από έρευνες να έχει τριπλάσια αντιοξειδωτική ισχύ από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Εξίσου ευεργετικές ιδιότητες έχει και η φλούδα του. Τα οφέλη είναι αναρίθμητα καθώς φαίνεται να έχει προστατευτική δράση σε ασθένειες όπως ο καρκίνος του προστάτη, του στήθους, των πνευμόνων αλλά και σε καρδιαγγειακές παθήσεις.


2. Μαστίχα Χίου:


Το εκχύλισμα του δέντρου χρησιμοποιείται για την παρασκευή όχι μόνο τροφίμων αλλά και καλλυντικών. Το έλαιο φαίνεται να έχει αντισηπτικές ιδιότητες καθώς συμβάλλει στην καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, καταπολεμώντας το έλκος, επιπλέον προσφέρει δροσερή αναπνοή, αντιμετωπίζει τη δυσπεψία, βελτιώνει τα συμπτώματα σε εντερικές νόσους όπως αυτή του Crohn


3. Κρητικό Δίκταμο:


Είναι βότανο το οποίο φυτρώνει στα βουνά της Κρήτης. Φημίζεται για τις θεραπευτικές ιδιότητες ενάντια σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικού, φλεγμονές του δέρματος, κατακράτηση υγρών. Η έρευνα καταλήγει " Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το αιθέραιο έλαιο του δίκταμου είναι ένας αξιοσημείωτο αναστολέας ανάπτυξης μικροβίων που μελετήθηκαν. Διαθέτει επίσης σημαντική αντιοξειδωτική δράση και όπως αποδείχθηκε εξαιρετική κυτταροτοξικότητα εναντίον κυττάρων HepG2. Στο σύνολο του μπορεί να αντιπροσωπεύει μια αποτελεσματική και φθηνή πηγή των ισχυρών φυσικών αντιμικροβιακών παραγόντων με ιδιότητες που προάγουν την υγεία, οι οποίες μπορούν να ενσωματωθούν σε συστήματα τροφίμων". Αν κάποιος θέλει να μάθει και κάτι πέρα από το φυσιολογικό μπορεί να ανατρέξει σε πληροφορίες για τη μυθολογία του.


4. Κρόκος Κοζάνη:


Χρησιμοποιείται για το άσθμα, βήχα, κοκίτη και ως αποχρεμπτικό. Χρησιμοποιείται επίσης για τα προβλήματα ύπνου (αϋπνία), ενάντια στον καρκίνο, την αθηροσκλήρυνση, των εντερικών αερίων (μετεωρισμός), την κατάθλιψη, τη νόσο Alzheimer, τον τρόμο, το σοκ, την αιμόπτυση, τον πόνο, το αίσθημα καύσου, και το ξηρό δέρμα.

Οι γυναίκες χρησιμοποιούν σαφράν (κρόκος) για τις κράμπες περιόδου και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS). Οι άνδρες το χρησιμοποιούν για να αποφευχθεί η πρόωρη εκσπερμάτωση και η στειρότητα.

Χρησιμοποιείται επίσης ως αφροδισιακό και να προκαλέσει εφίδρωση. Μερικοί άνθρωποι εφαρμόζουν το σαφράν απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής για τη φαλάκρα (αλωπεκία).


5. Κράνα:


Τα κράνα ανήκουν στην οικογένεια των μούρων, πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές ουσίες, αποτελεί την καλύτερη πηγή συγκριτικά με τα υπόλοιπα φρούτα. 

Φαίνεται να ρυθμίζουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, τα επίπεδα κορτιζόλης, καθώς και τις Τ3 και Τ4. Πλούσια σε τανίνες συμβάλλουν στην αντιοξειδωτική δράση του οργανισμού και την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που είναι υπεύθυνες για την γήρανση των κυττάρων. Τα οφέλη είναι αναρίθμητα. 

Δρουν ενάντια στο σχηματισμό αθηροματικών πλακών, κοινώς προλαμβάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον χρησιμοποιείται στη μαγειρική και την ποτοποιία καθώς δίνει φρουτώδη γεύση και ιδιαίτερο άρωμα.

Η ελληνικές υπερτροφές δεν τελειώνουν εδώ, έπεται και συνέχεια.

Φυσικά πρέπει να αναφέρουμε πως κατά την πραγματοποίηση των ερευνών παρασκευάζονται ειδικά σκευάσματα τα οποία περιέχουν τις ευεργετικές ουσίες του κάθε τροφίμου. Αυτό σημαίνει ότι για τον απλό καταναλωτή που θέλει τα τρώει αυτούσια τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες, τέτοιες ώστε να μην τον φορτώνουν σε περιττές θερμίδες αλλά να του προσδίδουν εκείνες τις δοσολογίες που φαίνεται να δρουν ευεργετικά. 

Μερικές συμβουλές για την κατανάλωση τους είναι οι εξής:
  • Αντικαταστήστε το χυμό πορτοκαλιού από χυμό ροδιού. Καθημερινά ένα ποτήρι είναι ότι πρέπει για να τονώσετε το ανοσοποιητικό και να καταφέρετε να μην αρρωστήσετε, αλλά να προλαμβάνεται και το αίσθημα κόπωσης.
  • Κάντε ρόφημα από κρόκο Κοζάνης με τον τρόπο της εκχύλισης ή προσθέστε κρόκο σε σούπες και ρυζότα.
  • Χρησιμοποιήστε το δίκταμο είτε σαν μπαχαρικό είτε σαν ρόφημα.
  • Βάλτε τα κράνα σαν φρούτο στην καθημερινότητα ακόμη και σε αποξηραμένη μορφή αρκεί να μην έχουν προσθήκη ζάχαρης. Εμπλουτίστε με αυτό τον τρόπο το γιαούρτι σας ή από μόνα τους αποτελούν ένα καλό σνακ.
  • Τέλος αντί για απλές τσίχλες προτιμήστε την κλασική μαστίχα Χίου. Με αυτό θα καταφέρετε να γλυτώσετε από όλα τα χημικά που περιέχουν οι τσίχλες (συντηρητικά, γλυκαντικές ουσίες κλπ) θα ενισχύσετε την υγεία των ούλων σας θα γυμνάσετε τη γνάθο, και θα δράσετε προληπτικά στην ανάπτυξη φλεγμονών του πεπτικού. 


της Γεωργίας Ζιώγου
Διατροφολόγος






References:
  1. Potent health effects of pomegranate
  2. Composition, antimicrobial, antioxidant, and antiproliferative activity of Origanum dictamnus (dittany) essential oil
  3. Potential of Crocus sativus (saffron) and its constituent, crocin, as hypolipidemic and antioxidant in rats.
  4. Effects of CORNELIAN CHERRY (CORNUS MAS L.) fruit on plasma lipids, cortisol, T3 and T4 levels in hamsters.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου