Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Pilates και Αυχενικό Σύνδρομο


Ο πόνος  στον αυχένα ή αλλιώς το αυχενικό σύνδρομο, ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό ανθρώπων και όλοι βρίσκονται σε μια κατάσταση απελπισίας όταν το σύνδρομο είναι σε έξαρση. Τρομεροί πονοκέφαλοι, ζαλάδες, δυσκαμψία στον αυχένα αλλά και μουδιάσματα στα χέρια είναι κάποια από τα συμπτώματα.

Αιτία του αυχενικού συνδρόμου συνήθως είναι η κακή και διαρκής στάση μας λόγω οδήγησης ή εργασίας σε γραφείο, με κυφωτική στάση και το κεφάλι περισσότερο μπροστά ή λοξά απ' όσο πρέπει.

Η σωστή στάση του σώματος και του αυχένα στην δουλειά αλλά και στον ύπνο μπορεί να
βοηθήσει. Πολύ σημαντική όμως είναι και η άσκηση.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο "Journal of Bodywork and Movement Therapies", μελέτησε την επίδραση προγραμμάτων Pilates σε ανθρώπους με ιστορικό αυχενικού συνδρόμου. Οι δοκιμαζόμενοι δήλωσαν ότι ανακουφίστηκαν σημαντικά μετά από πρόγραμμα διάρκειας 6 εβδομάδων.

Ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν λιγότερο πόνο 6 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας προπόνησης Pilates, ισχυριζόμενοι ότι αυτό το πρόγραμμα άσκησης είχε επιφέρει σημαντικές αλλαγές με μακροπρόθεσμα οφέλη στις καθημερινές κινήσεις.

Δώδεκα γυναίκες και ένας άντρας συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν μέτριο αλλά συνεχόμενο πόνο στον αυχένα για 6 εβδομάδες ή τουλάχιστον για μια εβδομάδα κάθε μήνα για 4 μήνες.

Για την μελέτη, έκαναν ένα μάθημα Pilates της μίας ώρας την εβδομάδα, για 6 εβδομάδες και τους ζητήθηκε να κάνουν και 20 λεπτά την εβδομάδα μόνοι τους στο σπίτι με μέρος από το ασκησιολόγιο της προπόνησης που ακολουθούσαν.

Η προπόνηση Pilates περιλάμβανε ζέσταμα, 10 με 15 ασκήσεις σε στρώμα για αρχάριους και αποθεραπεία.

Μετά το πρόγραμμα Pilates των 6 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μεγαλύτερη ελαστικότητα και καλύτερη λειτουργία στον αυχένα τους απ' ότι στην αρχή της μελέτης. Παρά την βελτίωση αυτή αξιολογούσαν τον πόνο τους στο ίδιο επίπεδο.

Μετά το τέλος των μαθημάτων οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν να συνεχίσουν την προπόνηση στο σπίτι ακολουθώντας το 20 λεπτό πρόγραμμα τους 3 φορές την εβδομάδα.

6 εβδομάδες μετά το τελικό μάθημα, αξιολόγησαν τον πόνο στον αυχένα τους ως λιγότερο έντονο και η λειτουργικότητα τους παρέμενε υψηλή.

Συνοψίζοντας, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και ένα μικρό είδος προπόνησης μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία αλλά και να μειώσει τον πόνο του συνδρόμου.



Pilates exercises for Runners





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου