Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Μεταβολικό Σύνδρομο ή Syndrom X



Το Μεταβολικό Σύνδροµο (Μ.Σ.) ή Σύνδρομο Χ αποτελεί διαταραχή της οµοιόστασης του οργανισµού και εκδηλώνεται µε αυξηµένες συγκεντρώσεις γλυκόζης, χοληστερόλης, λιπιδίων και αρτηριακή υπέρταση.

Το Μ.Σ. αυξάνει τον κίνδυνο εµφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 κατά 5-9 φορές, ενώ κατά 2-4 φορές τον κίνδυνο πρώιµης εµφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. 

Τα κριτήρια τεκμηρίωσης του συνδρόμου παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα





Ο ασθενής θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 από τους 5 παραπάνω παράγοντες για να θεωρήσουμε ότι πάσχει από Μ.Σ. . Και οι 5 αυτοί παράγοντες σχετίζονται άμεσα και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω συγκεκριμένων και πολύπλοκων βιοχημικών διεργασιών, με τελικό αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο πρώιμης εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Έτσι η παχυσαρκία ,η οποία διακρίνεται σε δύο τύπους , τον ανδροειδή (κατανοµή λίπους στον τράχηλο, κοιλιά και κορµό) και τον γυναικοειδή (κατανοµή στους γλουτούς και µηρούς) προκαλεί αύξηση των τριγλυκεριδίων, της HDL,της LDL και της VLDL με αποτέλεσμα τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στο τοίχωμα των αγγείων, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την αρτηριακή πίεση καθώς και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. 

Ακόμη, η παχυσαρκία οδηγεί στην αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης, με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα καθώς και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης σαγχαρώδη διαβήτη.

Όταν ο Δ.Μ.Σ.(Δείκτης Μάζας Σώματος = βάρος/ύψος*ύψος) ξεπερνά την τιµή 35, ο κίνδυνος εµφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι 90 φορές µεγαλύτερος από άτοµο µε δείκτη 22.

Επίσης άτοµα µε δείκτη 30-35 χάνουν 3 χρόνια ζωής, ενώ όσα πάσχουν από νοσηρή παχυσαρκία (µε δείκτη >35) μειώνουν το προσδόκιµο ζωής τους κατά 10 χρόνια. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούμε και την παιδική-νεανική παχυσαρκία(η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση στην Ευρώπη),η οποία αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων συνήθως μετά την τέταρτη δεκαετία ζωής.

Ο καλύτερος τρόπος αποφυγής του συνδρόμου είναι η πρόληψη. Τα πιο σημαντικά µέτρα πρόληψης είναι τα παρακάτω:

  • Υιοθέτηση υγιεινού διαιτολογίου: µεσογειακή δίαιτα,περιορισμός άλατος
  • Συστηµατική σωµατική άσκηση
  • Απώλεια βάρους
  • Έλεγχος περιφέρειας µέσης: ελέγχοντας το Δ.Μ.Σ.
  • Τρόπος ζωής: αποφυγή κατά το δυνατόν εργασιακού ή άλλου στρες.
  • Αποφυγή-διακοπή καπνίσµατος
  • Μικρή κατανάλωση αλκοόλ: νέα δεδοµένα ενοχοποιούν ακόµη και µέτρια χρήση του
  • Εργαστηριακός έλεγχος (ιδίως µετά την ηλικία των 40): σακχάρου, χοληστερόλης, HDL,LDL,τριγλυκεριδίων ,γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης 
  • Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης

Τέλος, επί αποτυχίας των προληπτικών μέτρων ενδείκνυται η φαρμακευτική θεραπεία με αντιδιαβητικά, δυσλιπιδιαμικά και αντιυπερτασικά φάρμακα. Επίσης, η χειρουργική αντιμετώπιση της νοσηρής παχυσαρκίας(ΔΜΣ> 35),διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια.






Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός
Email: drstelioskaz@hotmail.com







references:
  1. Karikas GA., Fytou-Pallikari A. et al, Clin Chem Lab Med, 44(5):623,2006
  2. Lakka HM et al, JAMA, 288:2709, 2002
  3. NCEP ATP III, Circulation 106:3143, 2002
  4. Ruderman N et al, Diabetes 47:699, 1998
  5. Schulpis KH, Karikas GA, Pediatrics, 101, 861,1998
  6. Χανιώτης Δ., Τεχνολογικά Χρονικά, 29-31, 2008
  7. Χρούσος Γ. Δελτίο Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Παν. Αθηνών, 50:136, 2003.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου