Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Διαστρέμματα... Δεν είναι όλα ίδια;


Sprains vs Strains



Γενικά διάστρεμμα ονομάζεται η βίαιη διάταση των συνδέσμων και του θυλάκου της άρθρωσης. Διακρίνονται σε διαστρέμματα όπου ο τραυματισμός αφορά τους συνδέσμους της άρθρωσης (sprains) και σε διαστρέμματα όπου ο τραυματισμός αφορά τους μύες ή τους τένοντες της άρθρωσης (strains). Ο χρόνος αποκατάστασης και στις δύο περιπτώσεις εξαρτάται απο τον βαθμό του τραυματισμού (πρώτου, δευτέρου ή τρίτου).


Διαστρέμματα τύπου Sprains:

Είναι εκείνα κατά τα οποία τραυματίζεται κάποιος σύνδεσμος, ο ιστός που συνδέει δηλαδή δύο κόκαλα και κρατάει σταθερή την άρθρωση. Η σοβαρότητα του διαστρέμματος sprain έχει να κάνει με τον βαθμό φθοράς που έχει υποστεί ο σύνδεσμος, της αστάθειας που δημιουργείται στην άρθρωση, το πρήξιμο αλλά και τον πόνο.

Κλίμακα των Sprains:

Πρώτου Βαθμού- μικρή φθορά, λίγος πόνος ή/και πρήξιμο, δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα η σταθερότητα της άρθρωσης.

Δευτέρου Βαθμού- μεγαλύτερη φθορά των συνδέσμων, μικρή αστάθεια στην άρθρωση, μεγαλύτερος πόνος και πρήξιμο στην περιοχή.

Τρίτου Βαθμού- ολική ρήξη συνδέσμου, μεγάλη αστάθεια στην άρθρωση, οξύς πόνος και πολύ πρήξιμο στην περιοχή. Συνήθως τραυματίζονται και άλλοι ιστοί που συμμετέχουν στην άρθρωση.

Διαστρέμματα τύπου Strains:

Είναι εκείνα κατά τα οποία υπάρχει φθορά στις μυϊκές ίνες ή τους τένοντες, τις ίνες δηλαδή που συγκρατούν τους μύες προσκολλημένους στα κόκαλα. Μπορείτε να τα βρείτε και ως θλάση ή τενοντίτιδα.

Κλίμακα των strains:

Πρώτου Βαθμού- μικρή φθορά μυϊκού ιστού, μικρή ευαισθησία και λίγος πόνος που δεν επηρεάζει το εύρος κίνησης της άρθρωσης.

Δευτέρου Βαθμού- μεγάλη φθορά μυϊκού ιστού, επώδυνο και περιορισμένη κίνηση στην άρθρωση. Πιθανό πρήξιμο της περιοχής.

Τρίτου Βαθμού- περιορισμένη ή και καθόλου κίνηση της άρθρωσης, οξύς πόνος την στιγμή του τραυματισμού που μπορεί να υποχωρήσει και τελείως μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Άμεση αντιμετώπισης διαστρέμματος:

Σε περίπτωση διαστρέμματος υπάρχουν αρκετές αποφάσεις που πρέπει να πάρετε, όπως το πόσο σοβαρός είναι ο τραυματισμός και αν θα χρειαστεί να επισκεφθείτε κάποιο γιατρό. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να δείτε αν υπάρχουν παραμορφώσεις στην περιοχή, να αξιολογήσετε το πιθανό πρήξιμο καθώς επίσης και τις πιθανές αλλαγές στο χρώμα του δέρματος (αν είναι μελανό ή όχι). Αν κάποιο απο τα παραπάνω υφίσταται τότε θα πρέπει να ακινητοποιήσετε την περιοχή και να ψάξετε για ιατρική περίθαλψη. Να θυμάστε ότι πολύ τραυματισμοί όπως και τα κατάγματα δεν δημιουργούν πάντα παραμορφώσεις στην περιοχή.

Η αντιμετώπιση των διαστρεμμάτων (sprain ή strain) βασίζεται πάνω στην αρχή “PRICE”

P- protect from further injury (προστατέψετε από μεγαλύτερο τραυματισμό)
R- restrict activity (περιορίστε την δραστηριότητα)
I- apply ice (τοποθετήστε πάγο)
C- apply compression (περίδεση της τραυματισμένης περιοχής)
E- elevate the injured area (ανύψωση της τραυματισμένη περιοχή)

Η αρχή “PRICE” βοηθάει στο να περιοριστεί το πρήξιμο στην περιοχή και επιταχύνει την διαδικασία της αποκατάστασης. Επίσης ο περιορισμός στην κινητικότητα της τραυματισμένης περιοχής τις πρώτες 48-72 ώρες βοηθάει εξίσου την διαδικασία αποκατάστασης.

Κατά την φάση του περιορισμού της κίνησης της άρθρωσης μόνο χαλαρές κινήσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται καθώς και να τοποθετούνται επιθέματα πάγου για 15-20 λεπτά ανά ώρα.Αν διαπιστώνετε ότι δεν μπορείτε να ασκήσετε κάποια μορφή δύναμης στην τραυματισμένη περιοχή ή ο πόνος παραμένει τότε θα πρέπει να συμβουλευθείτε κάποιο γιατρό.

Αποκατάσταση:

Ξεκινάει μετά τις 48-72 ώρες, αρχικά με χαλαρές κινήσεις της περιοχής, μικρή επιβάρυνση και πάντα στο τέλος πάγο. Στην επόμενη φάση ξεκινάνε ασκήσεις ενδυνάμωσης και σταδιακά ξεκινάνε πιο ενεργητικές δραστηριότητες σε χαμηλή ένταση που να προσομοιάζουν στην κίνηση της άρθρωσης. ο πόνος θα πρέπει στην χειρότερη να παραμένει σταθερός στην διαδικασία της αποκατάστασης. Σε αντίθετη περίπτωση θα σημαίνει ότι η αλλαγή στις αντιστάσεις ήταν μεγάλη και πολύ νωρίς.

Κατά την περίοδο της αποκατάστασης μπορείτε να συνεχίσετε την προπόνηση φυσικής aκατάστασης με άλλου είδους ασκήσεις που να μην επιβαρύνουν την τραυματισμένη περιοχή. Αν έχετε πρόβλημα στον ώμο μπορείτε να αντικαταστήσετε το κολύμπι με ποδήλατο κ.ο.κ.



ασκήσεις αποκατάστασης διαστρέμματος στην ποδοκνημική άρθρωση







References:

Millar, L. (2011). Information on Sprains & Strains. American College of Sport Medicine.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου