Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Προπονητικές συμβουλές για την τελευταία εβδομάδα πριν τον αγώνα.


Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα πριν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, γι' αυτό και θεωρήσαμε σωστό να σας δώσουμε μερικά προπονητικά tips ώστε να αποφύγετε λάθη που μπορούν να επηρεάσουν την επίδοση.



  • Μειώστε τον όγκο προπόνησης στο μισό. Αν καλύπτατε συνολικά 60 χιλιόμετρα τις προηγούμενες εβδομάδες, την εβδομάδα του αγώνα να καλύψετε περίπου 30χλμ.
  • Αν επιλέξετε να βάλετε υψηλής έντασης προπόνηση, Interval, να είναι στην αρχή της εβδομάδας και να είναι τουλάχιστον 4 μέρες πριν από την ημερομηνία του αγώνα, για να έχετε τον απαιτούμενο χρόνο να ξεκουραστείτε. (3)
  • Στις προπονήσεις συνεχόμενου τρεξίματος χαλαρής έντασης, Long Steady Distance, προσπαθήστε να σταθεροποιηθείτε στον ρυθμό του αγώνα. (3)
  • Βάλτε λίγο παραπάνω υδατάνθρακες στο διαιτολόγιο σας την τελευταία εβδομάδα, (πληροφορίες για τυπικά προαγωνιστικά διαιτολόγια θα βρείτε σε παλαιότερες δημοσιεύσεις του Recreation Fitness Team  http://recreation-fitness-team.blogspot.gr/2012/10/1.html). (1) (2)
  • Φροντίστε τα πόδια σας. Μεγάλη προσοχή στο κόψιμο των νυχιών στα πόδια, φροντίστε να είναι τουλάχιστον 5 μέρες πριν τον αγώνα ώστε να είναι σε θέση να έχει αναπτυχθεί το νύχι ώστε να μην ενοχλεί στην ένωση του με το δέρμα.. Αποκατάσταση με κάποιο μασάζ ή υδρομασάζ 2-3 ημέρες πριν τον αγώνα είναι μία καλή λύση χαλάρωσης. 
  • Δοκιμάστε τα ισοτονικά ποτά και τα ειδικά gel στις προπονήσεις ώστε να είστε έτοιμοι και σίγουροι για τα αποτελέσματά τους την ημέρα του αγώνα.
Να θυμάστε:

"Οι πειραματισμοί την ημέρα του αγώνα συνήθως δεν βγαίνουν σε καλό και κοστίζουν στην τελική επίδοση"


References:
1. Burke LM. (2007). Nutrition strategies for the marathon: fuel for training and racing. Sports Medicine. 37, pp.44-7.
2. Hargreaves M, Hawley J, Jeukendru A. (2004). Pre-exercise carbohydrate and fat ingestion: effects on metabolism and performance. Journal of Sports Sciences. 2, pp.31-38.
3. Mujika, I., Padilla, S., Dyne, D. & Busso. T. (2004). Physiological Changes Associated with the Pre-Event Taper in Athletes. Sports Medicine. 34 (13), pp. 891- 927.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου