Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Τα κατοικίδια μπορούν να βελτιώσουν την φυσική μας δραστηριότητα



Λένε ότι  "ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα"...  Κάτι τέτοιο φαίνεται να ισχύει και για τα κατοικίδια και συγκεκριμένα για τον καλύτερο και πιο πιστό φίλο του ανθρώπου, τον σκύλο. 

Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and  Community Health πριν λίγες μέρες (24/7/2017), βρέθηκε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων ήταν πιο δραστήριοι από αυτούς που δεν είχαν.

Αφορμή για την έρευνα στάθηκαν τα ανησυχητικά δεδομένα του εθνικού οργανισμού υγείας της Αγγλίας. Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι Άγγλοι ηλικιωμένοι με ποσοστό πάνω από το 50% είχαν χαμηλότερη της προτεινόμενης δραστηριότητας, κάτι που συνεπάγεται και περισσότερα προβλήματα υγείας σε βάθος χρόνου.

Υπενθυμίζω ότι η προτεινόμενη δραστηριότητα για τους ηλικιωμένους σύμφωνα με τον World Health Organisation (1) είναι τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης την εβδομάδα.

Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 3000 ηλικιωμένους της Αγγλίας, ηλικίας μεταξύ 40 και 80 χρονών, τους οποίους χώρισαν σε τρεις ομάδες:
1) σε αυτούς που δεν είχαν σκύλο (Non-dog owner), 
2) σε αυτούς που είχαν σκύλο αλλά δεν τον έβγαζαν οι ίδιοι βόλτα (Dog owner no dog walking) και 
3) σε αυτούς που είχαν σκύλο και τον έβγαζαν οι ίδιοι βόλτα (Dog owner and dog walking)

Για να μπορέσουν να μετρήσουν την ημερήσια φυσική τους δραστηριότητα εκτός από τα κλασσικά ερωτηματολόγια τους έδωσαν και από ένα επιταχυνσιόμετρο (Accelerometer: Actigraph GT1M, Florida, USA) το οποίο είχαν διαρκώς επάνω τους για διάστημα 7 συνεχόμενων ημερών. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που έβγαζαν βόλτα τον σκύλο τους είχαν 30 λεπτά παραπάνω φυσική δραστηριότητα κατά μέσω όρο αλλά και λιγότερο χρόνο που παρέμεναν καθιστοί μέσα στη μέρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το γκρουπ τον ιδιοκτητών, που έβγαζαν οι ίδιοι το κατοικίδιο τους βόλτα, είχε αισθητά υψηλότερη δραστηριότητα και κατά τους χειμερινούς μήνες όπου οι μέρες είναι 

1) Μικρότερες σε διάρκεια

Table 1. Physical activity & Sedentary time by Length Day


2) Πιο κρύες 

Table 2. Physical activity & Sedentary time by daily maximum temperature


3) αλλά και με περισσότερη βροχόπτωση (σε mm). 

Table 3. Physical activity & Sedentary time by daily precipitation levels

Τώρα βέβαια μην ξεκινήσετε να παίρνετε δώρο στη γιαγιά και στον παππού σας σκύλο για τα Χριστούγεννα, γιατί μην ξεχνάτε ένα κατοικίδιο απαιτεί χρόνο, αφωσίοση και πολύ φροντίδα εκτός από αγάπη και μία βόλτα στο πάρκο.



του Κωστικιάδη Γιάννη
MSc Strength & Conditioning





References:
  1. World Health Organisation Regional office for Europe. United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland physical activity factsheet. 2016. http://ec.europa.eu/sport/library/factsheets/uk-factsheet_en.pdf
  2. Wu, Y-T., Luben, R. & Jones, A. (2017). Dog ownership supports the maintenance of physical activity during poor weather in older English adults: cross-sectional results from the EPIC Norfolk cohort. Journal of epidemiology and community health. pp1-7.






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου