Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Κάντε το κολατσιό του σχολείου φιλικό προς τα παιδιά σας


 Τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο και οι γονείς καλούνται να αποφασίσουν τι θα τους δώσουν για κολατσιό;
 Η επιλογή της τροφής είναι σημαντική, γιατί αυτό που θα επιλέξουμε θα τροφοδοτήσει το παιδί μας με την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται κατά τη διάρκεια της σχολικής μέρας. Παρακάτω παραθέτονται κάποιες συμβουλές που καλό είναι να τις λάβουμε υπ' όψη:


 Α. Ποικιλία στις κατηγορίες τροφίμων
      Οι περισσότεροι διαιτολόγοι προτείνουν να προμηθεύουμε τα παιδιά με τουλάχιστον τρεις από τις κατηγορίες τροφών που καλύπτουν τις εξής τροφές:
προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, όσπρια και γαλακτοκομικά.

Β. Κάντε το κολατσιό τους φιλικό προς τα παιδιά
     Βάλτε το φαγητό τους σε εύκολες συσκευασίες και τάπερ και φροντίστε να διατηρείτε την ποιότητα τους. Πχ μην συσκευάζετε υγρά τρόφιμα μαζί με τροφές που πρέπει να μένουν στεγνές.
     Χρησιμοποιείστε ποικιλία στα σάντουιτς αλλάζοντας συχνά τα βασικά υλικά. Πχ αντί για κλασσικό ψωμί χρησιμοποιείστε και μπέιγκελς, τορτίγιες, στρογγυλά ψωμάκια. Για να προσελκύσετε τα παιδιά προς την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διευκολύνετε τη βρώση τους επιλέγοντας εκείνα που έχουν μικρό μέγεθος ή εναλλακτικά κόψτε τα σε μικρά κομμάτια.

Γ. Δώστε τους “πολύχρωμες” τροφές
    Τα χρωματιστά τρόφιμα είναι ελκυστικότερα για τα παιδιά. Δελεάστε τα με μούρα, δαμάσκηνα, κεράσια, πολύχρωμες πιπεριές, αρακά που φαίνονται ελκυστικά και ταυτόχρονα είναι υγιεινά.

 Δ. Δώστε τους το παράδειγμα
     Αν τρώτε εσείς υγιεινά είναι πιθανότερο το παιδί σας να ακολουθήσει το παράδειγμα σας.
 Εσείς είστε το αφεντικό αλλά αφήστε το παιδί να συμμετέχει ενεργά στην επιλογή του κολατσιού του, έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να φάει αυτό που έχει το ίδιο επιλέξει.

Ε. Πακετάρετε το φαγητό με ασφάλεια
     Χρησιμοποιείστε ποιοτικά σκεύη και τάπερ και διατηρήστε τα κρύα φαγητά κρύα και τα ζεστά ζεστά.
     Τέλος οπλιστείτε με υπομονή και προσπαθήστε να δίνετε στα παιδιά ποικιλία τροφίμων. Μην απογοητεύεστε αν απορρίψουν κάποια τροφή, χρειάζονται συνήθως πολλές προσπάθειες για να μάθει ο “μικρός ιδιότροπος καταναλωτής” να δοκιμάζει καινούργιες γεύσεις, αλλά αξίζει τον κόπο.

Γονείς καλή επιτυχία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου