Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Lance Armstrong... H αποκαθήλωση ενός συμβόλου

   
     Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει μεγάλος σάλος με ένα “κοινό” μυστικό για το οποίο άλλοι υποψιάζονταν, άλλοι ήταν σίγουροι ενώ άλλοι το γνώριζαν από πρώτο χέρι. 

     Ο λόγος για το μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ που βγήκε στην επιφάνεια, με δράστη έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους αθλητές του κόσμου και ίσως τον πιο επιτυχημένο αθλητή ποδηλασίας δρόμου. 

    Ο Lance Armstrong, 7 φορές νικητής του ποδηλατικού γύρου Γαλλίας, τιμωρήθηκε με αφαίρεση όλων των μεταλλίων του από τον Αύγουστο του 1998 και μετά γιατί σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της U.S. Anti-Doping Agency, Travis Tigard, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για χρήση απαγορευμένων ουσιών αλλά και για ένα κύκλωμα ντόπινγκ στην ομάδα του Armstrong. 

     “…το πιο εκλεπτυσμένο πρόγραμμα ντόπινγκ που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος του αθλητισμού. Η USADA έχει αποδείξεις πέραν πάσης αμφιβολίας ότι o Lance Armstrong συμμετείχε σε κατά συρροή απάτη με τη χρήση, διαχείριση και κυκλοφορία αναβολικών ουσιών και μεθόδων… 
    ...ενεργούσε με την βοήθεια ενός μικρού στρατού υποστήριξης, που περιελάμβανε γιατρούς, λαθρέμπορους ουσιών και άλλους μέσα και έξω από το άθλημα και την ομάδα του. Travis Tigard”. 

   Εναντίον του Lance Armstrong κατέθεσαν έντεκα πρώην συναθλητές του (Tyler Hamilton, Floyd Landis, Frankie Andrew, Michael Barry, Tom Danielson, George Hincapie, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters και Danid Zabriskie). 

   Όλοι τους έκαναν λόγω για την σχέση εξάρτησης που είχε με την ερυθροποιητίνη, την τεστοστερόνη αλλά και τις μεταγγίσεις αίματος προκειμένου να κατακτά τίτλους. 

    Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί ένα άλλο σημείο του πορίσματος όπου τονίζεται πως, ο Αμερικανός ποδηλάτης πίεζε τους συναθλητές του να ενδώσουν στη χρήση απαγορευμένων ουσιών, καθώς η συμμετοχή τους ήταν απαραίτητη για να εφαρμόσει τα σχέδιά του. Σε διαφορετική περίπτωση θα τους απομάκρυνε από την ομάδα. 

    “...ο στόχος του να κατακτήσει πολλές φορές το «Γύρο της Γαλλίας» τον οδήγησε σε εξάρτηση στην ουσία ερυθροποιητίνη, στην τεστοστερόνη, σε μεταγγίσεις αίματος και επίσης, με ανηλεή τρόπο, περίμενε και απαιτούσε από τους συναδέλφους του στην ομάδα να πράττουν ομοίως με τις ουσίες, ώστε να υποστηρίξουν τους στόχους του... 
    ...δεν ήταν αρκετό που οι συναθλητές του έδιναν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους στο ποδήλατο, απαιτούσε να υπακούσουν στο πρόγραμμα ντόπινγκ που ήταν σχεδιασμένο για εκείνους, ειδάλλως θα τους αντικαθιστούσε... ” 

     Στις καταθέσεις οι συναθλητές του παρέθεσαν λεπτομέρειες για τον τρόπο που προετοιμάζονταν πριν από τους μεγάλους αγώνες. 

· 1998, η πρώην σύζυγος του, Christine Richard χορηγούσε στην ομάδα χάπια κορτιζόνης που τα μετέφερε μέσα σε αλουμινόχαρτο. 

· 1999, ο Tyler Hamilton, ισχυρίστηκε πως ο Armstrong του έδωσε ένα μείγμα τεστοστερόνης και ελαιόλαδου, μετά από Etap του Γύρου της Γαλλίας. 

· Ιούνιος 2000, κατηγορείται πως ταξίδεψε μαζί με δύο συναθλητές του στη Βαλένθια, ώστε να υποβληθούν σε μετάγγιση αίματος. Η διαδικασία έλαβε χώρα σε δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου ήταν παρόν δύο γιατροί και ο διευθυντής της ομάδας. 

· 2000, σε αγώνα στην Ισπανία, ο Armstrong είχε κάνει χρήση τεστοστερόνης και συναθλητής του τον προειδοποίησε ότι στο ξενοδοχείο βρίσκονταν ελεγκτές. Έτσι προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο είχε πτώση. 

· 2002, σε συνάντηση με συναθλητή του στη Χιρόνα , τον απείλησε πως για να συνεχίσει να ανήκει στην ομάδα του θα έπρεπε να ακολουθήσει το πρόγραμμα ντόπινγκ που είχε σχεδιαστεί από το γιατρό του. 

· 2003, ο Armstrong επισκέφθηκε το διαμέρισμα του George Hincapie στην Ισπανία και έδωσε αίμα για μελλοντική μετάγγιση. 

· Ο Jonathan Vaughters ισχυρίστηκε ότι τα μπουκάλια με τις απαγορευμένες ουσίες, κάποια από αυτά περιείχαν και ερυθροποιητίνη, διέθεταν ξεχωριστές ετικέτες για κάθε ποδηλάτη και ότι συντηρούσαν το αίμα σε ειδικό ψυγείο στο διαμέρισμα του Αμερικανού πρωταθλητή. 

     Το θέμα όμως είναι, να τιμωρηθεί ένας ακόμα αθλητής; Να πάρει τεράστια διάσταση η υπόθεση που αφορά ένα μεγάλο αστέρι του αθλητισμού ή να ψάξουμε βαθύτερα στο πρόβλημα, να βρούμε την αιτία που ωθεί τους αθλητές στην χρήση απαγορευμένων ουσιών ...η δόξα, το χρήμα ή μήπως η υστεροφημία... 



Πηγή: 
1. International Herald Tribune, the global edition of the New York Times (issue No. 40,307 Thursday, October 11, 2012) 
2. www.cnn.com

1 σχόλιο:

  1. "Ο Άρμστρονγκ δεν έχει καμία θέση στην ποδηλασία",
    είπε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Πατ Μακ Κουάιντ, ανακοινώνοντας ότι ο Αρμστρονγκ τιμωρείται και με ισόβιο αποκλεισμό.

    Η απόφαση προέκυψε μετά την ανακοίνωση της υπηρεσίας αντιντόπινγκ των ΗΠΑ ότι υπάρχουν αποδείξεις πως ο Άρμστρονγκ συμμετείχε σε ένα επαγγελματικό και εξελιγμένο πρόγραμμα ντόπινγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή