Κυριακή 24 Απριλίου 2016

"Η κατάρα της Nike" - The Curse of the Nike ad

Την περασμένη εβδομάδα η διεθνούς φήμης τενίστρια Maria Sharapova προκάλεσε σάλο με τη δήλωση της ότι βρέθηκε θετική στη χρήση απαγορευμένης ουσίας σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατα τη διάρκεια του Αυστραλιανού open, μεταξύ 18-31 Ιανουαρίου 2016.

Η Sharapova έχει όμως μεγαλύτερα προβλήματα να σκεφθεί απο το πλήγμα στο γόητρο της και τη δυσφήμηση, καθώς δύο απο τους χορηγούς της, η Nike και η Tag Heuer, ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν τη συνεργασία τους με την αθλήτρια, ενώ ακόμα ένας, η Porce, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις προγραμματισμένες ενέργειες ώσπου να ξεκαθαριστούν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης. Το συνολικό ποσό που υπολογίζεται να χάσει η αθλήτρια, για το 2016, απο τις χορηγίες αγκίζει το ποσό των 20 εκατ. δολαρίων.
 

Η Maria Sharapova όμως είναι ο τελευταίο παράδειγμα αθλήτριας που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει η Nike, εξαιτίας ενός σκανδάλου με το οποίο ο κολοσσός των αθλητικών ειδών δεν ήθελε να συνδέσει το όνομά του.

Αυτό που ο βρετανικός Τύπος ονομάζει "the curse of the Nike ad" έχει χτυπήσει στο παρελθόν ορισμένα απο τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου αθλητισμού.

Το 2007 ο θρύλος του στίβου Marion Jones, που εκπροσωπούσε τη Nike αλλά και την Αμερική στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϋ το 2000, παραδέχθηκε δημόσια ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Για τις κατηγορίες αυτές η διάσημη αμερικανίδα δρομέας όχι μόνο στερήθηκε την χορηγία την Nike και τα μετάλλια της αλλά εξέτισε και ποινή φυλάκισης.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2009 αποκαλύφθηκε ότι ο άσος του γκολφ Tiger Woods, μέγας χορηγός του οποίου ήταν η Nike, είχε διαπράξει μοιχεία. Η Nike και ο Woods είχαν υπογράψει το πρώτο πενταετές συμβόλαιο αξίας 40εκατ. το 1996 και η συνεργασία τους έκτοτε ήταν συνεχής. Μετά το σκάνδαλο ο Woods αποσύρθηκε για λίγο διάστημα απο το άθλημα όπου σταμάτησε και η χορηγία της Nike. Ωστόσο, όταν επέστρεψε, η Nike συνέχισε να είναι απο τους βασικούς χορηγούς του. 

Το 2013 η Nike διέλυσε μια δεκαετή συνεργασία με τον διάσημο ποδηλάτη Lance Armstrong, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο αθλητής εξαπατούσε κατά συρροή τους ελέγχους ντόπινγκ κάνοντας χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η εταιρεία το εξέλαβε ως χρόνια εξαπάτηση και διέκοψε την χρηματοδότηση του αθλητή. Συνέχισε όμως να στηρίζει το ίδρυμα κατά του καρκίνου που είχε ιδρύσει ο Armstrong, ως τη λήξη της συμφωνίας τους το 2014.

Αναμφισβήτητα ωστόσο το πιο διαβόητο γεγονός αυτής της σειράς σκανδάλων που χαριτολογώντας ο διεθνής τύπος έχει ονομάσει "the curse of the Nike ad" δεν είναι άλλο απο την περίπτωση του παραολυμπιονίκη δρομέα της Νότιας Αφρικής Oscar Pistorius, ο οποίος το 2013 κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της φίλης του Reeva Steenkamp. Η Nike απέσυρε αμέσως τη στήριξη της στον αθλητή.





references:
Το Βήμα της Κυριακής (13/03/2016)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου