Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Αρκεί μόνο το περπάτημα για να χάσω βάρος;



Μονολεκτικά η απάντηση μπορεί να είναι ΝΑΙ, υπάρχει όμως και ένα ΑΛΛΑ που πρέπει να λάβουμε υπόψη στη γρήγορη και μονολεκτική απάντησή μας. 


Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερες δημοσιεύσεις ο ανθρώπινος οργανισμός καταλαβαίνει την άσκηση με βάση τη διάρκεια (πόσο χρόνο) και την ένταση (πόσο γρήγορα). 

Για να χάσουμε βάρος θα πρέπει το θερμιδικό ισοζύγιο να είναι αρνητικό, δηλαδή οι θερμίδες που θα λαμβάνουμε να είναι λιγότερες από τις θερμίδες που θα ξοδεύουμε. 


Θερμίδες ξοδεύουμε με οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα και είναι απαραίτητες ώστε να ρυθμίσουμε το σωματικός μας βάρος. 

Αν προσθέσουμε 30 λεπτά έντονου περπατήματος στην ημερήσια ρουτίνα μας μπορούμε να αυξήσουμε τις θερμίδες που ξοδεύουμε την ημέρα κατά 150- 220. 

Για να κερδίσουμε τα μεγαλύτερα οφέλη από την άσκηση θα πρέπει η ένταση της να είναι τουλάχιστον μέτρια ή ακόμα καλύτερα έντονη. 

Αφού όσο αυξάνετε τον χρόνο και την ένταση που περπατάμε τόσο περισσότερες θερμίδες ξοδεύουμε. 

Θέλει όμως και προσοχή γιατί η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό ή ακόμα και υπερκόπωση. 

Αν είστε καινούργιος σε κάποιο είδος άσκησης θα χρειαστεί να ξεκινήσετε με πολύ χαμηλή ένταση και σταδιακά να αυξάνετε ώστε να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην απώλεια του σωματικού βάρους πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή. 

Αν μειώσουμε λίγο τις θερμίδες που καταναλώνουμε, σε συνδυασμό με την άσκηση, θα βοηθήσουμε τον οργανισμός μας να χάσει γρηγορότερα και ευκολότερα. 

Ένα κιλό σωματικού βάρους αντιστοιχεί περίπου σε 7500kcal, οπότε για να χάσουμε 1 κιλό την εβδομάδα το θερμιδικό ισοζύγιο μας θα πρέπει να είναι αρνητικό κατά 1000kcal την ημέρα. 

Αυτή η διαφορά δεν είναι και τόσο εύκολο να έρθει μόνο από την άσκηση. Γι’ αυτό αντί να αυξήσουμε την δραστηριότητα μας τόσο πολύ, μπορούμε να την συνδυάσουμε και με ένα διαιτολόγιο λιγότερων θερμίδων. 

Πχ. Αν ξοδέψουμε 500- 600 θερμίδες με προπόνηση την ημέρα, που αντιστοιχούν περίπου σε 1 ώρα υπομέγιστης άσκησης και μειώσουμε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες κατά 400- 500 από την διατροφή μας το σύνολο θα είναι 1000kcal λιγότερες την ημέρα. 

Από την στιγμή όμως που χάσουμε το βάρος, η άσκηση παίζει το σημαντικότερο ρόλο και αυτό γιατί μας βοηθάει όχι μόνο να το διατηρήσουμε αλλά και να προάγουμε την γενικότερη υγεία μας. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που διατήρησαν το βάρος τους για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν όσοι συνέχισαν τις φυσικές τους δραστηριότητες τους. 

Οπότε συνεχίστε το περπάτημα και γενικά την άσκηση, αλλά ακολουθώντας και ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου