Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Άσκηση εναντίον Κατάθληψης

Η κατάθληψη είναι η νέα μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών. Πολλοί ερευνιτές έχουν αρχίσει να αναζητούν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της.
Λίγο πολύ, βέβαια, όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση κα το τρέξιμο γενικότερα μπορούν να λειτουργήσουν θετικά ενάντια στην κατάθλιψη και άλλες ψυχοσωματικές/ψυχικές ασθένειες, αυτή τη φορά, όμως, ήρθε και η επιστήμη να το επιβεβαιώσει.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ.James Blumenthal του Πανεπιστημίου Duke των Η.Π.Α, η συστηματική άσκηση μπορεί να συναγωνιστεί επάξια τα πιο δυνατά αντικαταθλιπτικά φάρμακα.


Στην έρευνα έλαβαν μέρος 202 άτομα με κατάθλιψη από 40 ετών και άνω, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Στα άτομα της πρώτης ομάδας ζητήθηκε να γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους, με ομαδικά ή μη προγράμματα. Σε αυτά της δεύτερης, να ακολουθούν προγράμματα άσκησης, αλλά μόνοι στο σπίτι, ενώ στους δοκιμαζόμενους της τρίτης και της τέταρτης ομάδας, χορηγήθηκαν σε συστηματική βάση δυνατά αντικαταθλιπτικά και placebo, αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, μετά από 4 μήνες, το 50% περίπου των δοκιμαζομένων της ομάδας που ακολουθούσε πρόγραμμα ομαδικής ή μη άσκησης σε εξωτερικό χώρο δεν παρουσίαζε πλέον χαρακτηριστικά κατάθλιψης, ποσοστό ίδιο με αυτό της ομάδας που λάμβανε τα ισχυρά αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Θετικά, όμως, ήταν και τα αποτελέσματα για την ομάδα αυτών που ασκήθηκαν στο σπίτι (το 40% των δοκιμαζομένων δεν πληρούσε τα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης), ενώ για την ομάδα του placebo, το ποσοστό αυτό ανήλθε μόλις στο 30%.

Αν και δεν έχει εντοπιστεί ο ακριβής μηχανισμός που επηρεάζει η άσκηση την ψυχική υγεία του ανθρώπου, θεωρείται πλέον δεδομένο πως επιδρά θετικά, ακόμα και στις χρόνιες ψυχικές παθήσεις.

Αφού η άσκηση μας κάνει να νοιώθουμε καλύτερα ίσως τελικά και να μην χρειάζετε να βρούμε τον λόγο που η άσκηση επιδράει στην ψυχική μας υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου